Blochin pred EURO: Nie sme fackovací panák"

02.06.2012 Celý región

Bratislava 2. júna (TASR) - Na EURO 2012 bude zaujímavé sledovať, ako sa ukrajinská futbalová reprezentácia vyrovnaná s tlakom verejnosti. Doma nie je nikto prorokom a tak, ako môžu Ukrajinci výsledkovo vyhorieť, vylúčené nie je ani to, že vyletia ako kométy. Skúsený tréner Oleg Blochin namixoval mužstvo zložené z hviezd najvyššej domácej súťaže, do ktorého zapadajú legionári Anatolij Tymoščuk a Andrij Voronin. Najväčšou hviezdou výberu je kanonier Andrij Ševčenko.

Ukrajincom bude na finálovom turnaji chýbať dvojica skúsených gólmanov Olexandr Šovkovskij - Andrij Dykaň, obaja sú zranení. Jednotkou na šampionáte by mal byť Andrij Pjatov zo Šachtaru Doneck. "Mali sme dostatok príležitostí otestovať brankárov v prípravných zápasoch. Nemyslím si, že by to mala byť naša slabina. V mužstve cítiť odhodlanie pobiť sa o dobrý výsledok. Za taký považujem postup zo skupiny, aj keď favoritmi nie sme," povedal Blochin, ktorého tím čaká premiérová účasť na európskom šampionáte: "Sme nováčikmi, ale nie sme fackovací panák. Ak by sa nám podarilo zopakovať úspech z MS 2006, bola by to fantázia. Keď sa dostaneme do štvrťfinále, opadne z nás nervozita a potom už hráte jeden zápas o všetko," povedal Ševčenko, ktorý po rokoch strávených v zahraničných veľkokluboch pomáha Dynamu Kyjev.

V D-skupine má Ukrajina za súperov Anglicko, Francúzsko a Švédsko. V prípravnom zápase s Rakúskom (1. júna) prehrala 2:3, generálkou na ME bude súboj s Tureckom (5. júna).

UKRAJINA

riadiaci orgán: Ukrajinská futbalová federácia (založená 1991)

web: http://www.ffu.org.ua

vstup do FIFA: 1992

vstup do UEFA: 1992

dresy: žlto-modré

účasti na ME (k 2012): 1

najväčšie úspechy: štvrťfinále MS 2006

postavenie v rebríčku FIFA: 50.

tréner: Oleg Blochin

postup na ME: automatická účasť ako organizátor

najznámejší hráči: Andrij Ševčenko (Dynamo Kyjev), Anatolij Tymoščuk (Bayern Mníchov), Andrij Voronin (Dinamo Moskva), Andrij Pjatov (Šachtar Doneck)
 

Vyberte región